Geschiedenis

Verblijven, vergaderen en golfen in het oude melkveebedrijf

Ooit een klassiek boerenbedrijf, tegenwoordig een markante toeristische trekpleister in de Alblasserwaard. De Maria Johanna Hoeve maakte deze eeuw een spectaculaire gedaanteverwisseling door. De familie Kool runt er tegenwoordig een groepsaccommodatie voor toeristen, een vergaderlocatie voor de zakelijke markt, een restaurant én een negen holes golfbaan.

Het familiebedrijf is 75 jaar gevestigd aan de rand van het dorp Noordeloos, op de grond van het vroegere Slot van Noordeloos. Grootvader Kool verhuisde ernaartoe nadat zijn boerderij was afgebrand door een oorlogsongeval: een vluchtende geallieerde piloot moest zijn bommen afwerpen en een daarvan viel op de boerderij. Gijs Kool bouwde het melkproductiebedrijf van zijn vader uit, maar had geen opvolger en stopte in 2003. De hoeve verkopen, dat kon de familie echter niet over het hart verkrijgen. Echtgenote Janneke Kool gaf de boerderij een nieuwe bestemming door er een luxe groepsaccommodatie in te richten voor fietsende en wandelende gezelschappen. Ze pionierde zo in de toeristische opwaardering van de Alblasserwaard. Zoon Leo Kool en echtgenote Henny Kool – van Steenbergen borduren voort op het initiatief van zijn moeder en speelde in op regelmatige verzoeken vanuit de zakelijke markt. Er werden vergaderzalen ingericht, er kwam een brasserie met een op streekproducten gestoeld menu en als klap op de vuurpijl: een golfbaan met negen holes.

Gijs en Janneke Kool zijn nog bijna dagelijks te vinden op de Maria Johanna Hoeve, maar Leo Kool heeft de dagelijkse leiding overgenomen. ‘Vier jaar geleden ben ik zelf op de boerderij komen wonen en zijn mijn ouders verhuisd. Dat is voor de bedrijfsvoering een belangrijke stap geweest. Ik onderhoud de contacten, ontvang de zakelijke bezoekers en regel alles voor de golfbaan. Met de horeca heb ik minder affiniteit. Ik ben er wel nauw bij betrokken, maar het restaurantteam is zeer enthousiast en bijna volledig zelfdraaiend.’